Gimnastică recuperatorie vasculară


       În cazul arteriopatiilor periferice obliterative ale membrelor inferioare, la pacienţii în stadiul de claudicaţie intermitentă (durere care apare în membrul inferior la mers), exerciţiile de mers supravegheat de către personal medical calificat, s-a dovedit a fi o metodă extrem de eficientă în îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului, prin creşterea progresivă a distanţei de mers cu reducerea durerii la nivelul membrelor inferioare. Pentru rezultate optime este necesară efectuarea acestui exerciţiu de mers în mod regulat de 3 ori pe săptămână, în şedinţe de câte 30-60 de minute, timp de 6 săptămâni. Pe parcursul şedinţelor pacientul merge pe o bandă rulantă cu o viteză şi un unghi de înclinaţie prestabilit, astfel să apară claudicaţia, durerea uşoară/moderată, apoi oprindu-se o scurtă perioadă până la dispariţia durerii, şi reluând mersul odată ce durerea a încetat. Se urmăreşte atingerea în total a 30 de minute de mers efectiv în timpul unei şedinţe. În funcţie de evoluţia pacientului viteza şi/sau unghiul de înclinaţie a benzii de mers se poate creşte, pentru ca claudicaţia să apară întotdeauna în cursul sedinţelor.
Unii pacienţi pot prezenta contraindicaţii pentru efectuarea exerciţiilor, ca de exemplu cei cu boală coronariană severă (angină pectorală instabilă, infarct miocardic recent), aritmii cardiace necontrolate, insuficienţă cardiacă moderată/severă, cardiomiopatii hipertrofice, stenoză aortică severă, HTA necontrolată, boli pulmonare cronice (bronchopneumopatie obstructivă cronică, astm bronşic sever, hipertensiune pulmonară), tromboză venoasă profundă acută, boli neurologice disabilitante, boli musculo-scheletale, anemie severă, insuficienţă hepatică sau renală severă.
Ca la orice formă de tratament şi în cadrul exerciţiilor de mers pot apărea anumite complicaţii. Pot apărea creşteri exagerate ale tensiunii arteriale, tulburări de ritm cardiac, agravarea unei angine stabile, dispnee (lipsă de aer), cefalee (durere de cap), hipoglicemii la pacienţii diabetici necontrolaţi corespunzător, deasemenea dureri musculare, oboseală, iar foarte rar poate să apară stop cardio-respirator. În cazul apariţiei oricărui simptom informaţi urgent medicul care va supraveghea în permanenţă şedinţa de exerciţiu.