Capilaroscopia
Examenul capilaroscopic este o modalitate neinvazivă de explorare a patului capilar periunghial, util în diagnosticul microangiopatiei periferice în general (boli cardiovasculare, metabolice), dar mai ales în bolile reumatice sistemice prin valoarea diagnostică predictivă pe care o are prin identificarea unui anume "model" capilar.
Capilaroscopia se poate efectua cu ajutorul unu oftalmoscop; microscop optic convenţional; stereomicroscop; sau videomicroscop (ideal în clinică, necesar pentru cercetare). Se efectuează la nivelul patului periunghial, motiv pentru care pacientul care se prezintă pentru invetigaţie nu trebuie să poarte lac de unghii sau unghii artificiale!
Capilaroscopia ne oferă detalii de morfologie capilară -densitate, raport între cele două versante ale capilarului (arterial şi venular), calibrul capilarelor, dispoziţia de ansamblu a reţelei arteriolo-capilare, megacapilare, microhemoragii, etc- şi mai rar detalii funcţionale legate de fluxul sanguin: culoare, velocitate, granulaţie, stază, sludge etc (cu ajutorul videocapilaroscopiei).
Indicaţiile capilaroscopiei:
• Sindrom Raynaud;
• Ulcere digitale (scleroza sistemică progresivă, boala Bürger);
• Tegumente ingrosate (scleroza sistemică progresivă, fasciita cu eozinofile, morphea);
• Boli de colagen cu afecţiuni vasculare secundare (dermatopolimiozita, poliartrita reumatoidă, lupusul sistemic eritematos, sindromul antifosfolipidic);
• Diabet zaharat.
Practicarea examenului capilaroscopic în bolile de colagen este legată de prezenţa relativ frecventă la aceşti bolnavi a tulburărilor circulatorii periferice: acrocianoza, fenomen Raynaud, eritermalgie, livedo reticuar. Frecvent, manifestarea sindromului Raynaud se desfăşoară concomitent cu sindromul reumatoid ori alte acuze de ordin sistemic, dar uneori este singular, reprezentând simptomatologia locală a unei boli generale. Modificările morfologice ale patului capilar sunt evidente în aceste boli, se descriu adevărate "modele" capilare ce corespund diferitelor boli sistemice de colagen.