Doppler-ultrahang vizsgálat

   A Doppler-ultrahang készülék mind a vénás, mind az artériás keringés diagnosztikájában jól használható. Nagy elõnye a non-invazív képi dokumentáció lehetõsége. A B-mód ultrahang-vizsgálat az érrendszer struktúrájáról, a falak épségéről, az ér lumen átjárhatóságáról, valamint a környezõ képletek és az erek viszonyáról ad értékes információt. A Doppler-vizsgálat során a készülék a kibocsátott és az áramló vörösvértestekrõl visszaverõdõ ultrahang nyaláb frekvenciakülönbségét regisztrálja, mely a hallható tartományba esik, megfelelõ átalakítás után egy görbét tüntet fel a készülék, melyből az áramlás sebességére, irányára, illetve hiányára következtetünk. Color vizsgálatnálaz áramlás irányát jelzõ színek megkönnyítik az erek felismerését. A color-duplex technika (B-mód, Doppler és color vizsgálat együttes alkalmazása) segítségével, a központunkban található performáns ultrahangkészülékekkel, az anatómiai és az áramlási viszonyokat együtt vizsgálhatjuk. Ez a vizsgálatot pontosabbá teszi, idejét lerövidíti.

A Doppler-ultrahang vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók és követhetők:

fff

  - bizonyos verőérbetegségek:

  • érszűkület – ateroszklerózis korai diagnosztizálása, illetve követése, műtéti indikáció felállítása.

  • heveny érelzáródás diagnosztizálása, helyének, kiterjedésének felmérése.

  • perifériás verőerek gyulladásos megbetegedéseinek (arteritis), pl. Burger-kór – trombangitis obliterans – diagnosztizálása.

  • by-pass műtét utánkövetése, esetleges elzáródás diagnosztizálása.

a vénás rendszer betegségei:

  • a felületes vénás rendszer szintjén - a visszér betegség eredetének vizsgálata, a vénatörzs-elégtelenség kiterjedésének megállapítása, a mellékágak követése, a hemodinamikai szempontból releváns perforánsok lokalizálása.

  • műtét utáni recidív visszerek eredetének megállapítására.

  • a mély vénás rendszer szintjén - az akut mélyvénás thrombosis diagnosztizálása, a megfelelő kezelés során a recanalizatio nyomon követése, a thrombosis után visszamaradt, vagy elsődleges billentyűelégtelenség diagnosztizálása.

 

Posttrombótikus szindróma Duplex ultrahang vizsgálata