Carotis Doppler-ultrahang vizsgálat

Színes Doppler-ultrahang készülék segítségével vizsgálva a nyaki ereket (carotis, vertebralis) megállapítható, hogy azok átjárhatóak-e vagy sem, tájékoztat a falak épségéről, valamint a környezõ képletek és az erek viszonyáról.
Érelmeszesedéses elváltozások jelenléte esetében, megállapítható a plakk összetétele (zsíros, meszes), pontosan meghatározható a szűkület mértéke. Amennyiben az agyat ellátó éren (carotis interna) jelentős (70% vagy efölötti) szűkület mérhető, szóba jön műtéti megoldás, hiszen az ér elzáródása esetén az agyi keringés a megfelelő részen hirtelen kiesik, ez pedig az agyállomány következményes elhalásához vezet, végtag bénulásos tünetekkel. 70% alatti szűkület esetén a felismert érelmeszesedést gyógyszeresen kezelni kell, hogy a szűkület ne romoljon tovább, ill. hogy megelőzzük a súlyos ideggyógyászati károsodásokat.
A vizsgálat javasolt ugyanakkor minden egyéb helyen kimutatott érbetegség esetén (koszorúérelmeszesedés, perifériás érszűkület), vérellátási zavarhoz kapcsoló ideggyógyászati tünetek esetén, valamint szűrővizsgálatként ha a betegnek hypertoniája, cukorbetegsége, magas koleszterin szintje vagy érelzáródásra nézve egyéb rizikó faktora van.
Hasonlóképpen vizsgálhatóak a vertebrális artériák, megállapítható bennük az áramlás iránya, sebessége, esetleges szűkületek, elzáródások jelenléte.
A vizsgálat fájdalmatlan, könnyen ismételhető.