Hasi és vese erek Doppler-ultrahang vizsgálata

A Duplex ultrahang vizsgálat alkalmával a test lágyrészeiről készíthetünk két dimenziós képet, így az erekről is, valamint mérhetjük a vér áramlási tulajdonságait. A Duplex ultrahang ötvözi a hagyomanyos B-mód ultrahang és a Doppler vizsgálat előnyeit. Egyaránt nyújt információt az ér rendszer struktúrájáról, a falak épségéről, az ér lumen átjárhatóságáról, a környezõ képletek és az erek viszonyáról, valamint a véráramlás sebességéről, hiányáról, esetleges szűkületek, elzáródások jelenlétéről.
A hasi erek Duplex ultrahang vizsgálatának fontossága abban rejlik, hogy az érelmeszesedés általában az egész szervezetet érinti, így az aorta illetve annak hasban eredő ágai is gyakran érintettek lehetnek. Az aorta hasi szakaszára jellemző elsősorban magas vérnyomásos betegeknél, hogy helyenként tágulatok, úgynevezett aneurysmák keletkeznek, melyek magukban hordják a berepedés, bevérzés veszélyét, így korai diagnosztizálásuk lényeges. A Duplex ultrahang a hasi vénák patológiájában is nagy diagnosztikai jelentőséggel bír (pl. porta-, vena splenica-, vena cava inferior trombózis, portalis hypertónia diagnosztizálása).
A vizsgálat javallatai:
· étkezés után jelentkező és 1-3 órán át tartó, bordaívek alatti, köldök körüli fájdalomra panaszkodik az érszűkülettel diagnosztizált beteg
· hevenyen fellépő bordaív alatti, köldök körüli görcsös hasi fájdalom mögött embólia vagy több ér trombózisos elzáródása állhat
· hasi lüktető terime-nagyobbodás - hasi aorta tágulat (aneurysma) diagnózisa, utánkövetése, műtéti indikáció felállítása, illetve műtét utáni követése.
· Vena cava inferior, vena porta (májkapu véna) trombózis diagnosztizálása

A vese erek Duplex ultrahang vizsgálata lehetővé teszi a veseérszűkület diagnosztizálását. Veseérszűkület egyrészt a generalizált ateroszklerózis részeként jöhet létre, ritkábban fibromuszkuláris diszplázia, valamint olyan rendkívül ritka érbetegségek, mint az érfali gyulladás formáinak következménye, vagy esetleges érleszorítás lehet az oka. Ritkább kórkép a vese véna trombózisa, mely szintén diagnosztizálható Duplex ultrahanggal.
A vese erek Duplex ultrahangos vizsgálata javallt minden olyan esetben ahol:
· hirtelen kezdettel jelentkező magasvérnyomás áll fenn 50 évnél idősebb életkorban
· korábban gyógyszerrel optimálisan kezelhető magas vérnyomás válik nehezen kezelhetővé
· régi hipertónia betegség során észlelt többszörös célszerv (szív, szem, vese) károsodással találkozunk – ez esetekben célszerű az artéria renalis szűkület lehetőségének felvetése
· nem kellően magyarázható vesefunkció-romlás, különösképpen, ha ezt a renin-angiotenzin rendszert gátló gyógyszer alkalmazása esetén észleljük (enalapril csoportja)
· véletlenül felfedezett egyoldali vesesorvadás
· magyarázhatatlan hipokalémia
· vízhajtó kezeléssel nem uralható, visszatérő heveny szívelégtelenség
· az ateroszklerózis egyéb érterületeket érintő formái szintén felvetik az artéria renalis szűkületének lehetőségét.

Az eljárás a szervezetre nem ártalmas, többször ismételhető, időigényes. Jó, ha a beteg legalább 6 órával a vizsgálat előtt nem étkezik.