Hogyan kezelhető a NYIROKÖDÉMA?


                      A komplex kezelés a következő elemeket foglalja magában:
v Manuális nyirokdrainage
A nyirokerek betegségei  nálunk a lakosság 5-7% át érintik,  ami gyakran más betegségekhez társulva (vénás elégtelenség, daganat, műtét, varikozitás, ízületi betegség, immobilizáció, lipödéma, túlsúly, trauma) kísérőtünetekként jelentkezik.
Az emberi szervezetben 3 fő keringési rendszer létezik: artériás keringési rendszer – ritmikusan szállítja az oxigéndús vért a szövetek és szervek fele, vénás keringési rendszer amely az oxigénben szegény vért visszaszállítja a szívhez, nyirokrendszer – amely a szövetközti nedvet szállítja vissza a vénás rendszerbe.
A nyiroködéma (lymphoedema) azt jelenti, hogy a szövetekben felszaporodik az a fehérje és zsírdús folyadékgyülem, amely a nyirokrendszeren át, valamely okból nem tud visszajutni a keringésbe. A nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer (nyirokerek, nyirokcsomók) elégtelenné válik arra, hogy elszállítsa azt a nyirokköteles anyag– és folyadékmennyiséget a szövetekből, amelyet a vénák nem képesek visszaszívni. A legjellegzetesebb panasz a végtagok térfogatának a növekedése, a kéz és a láb dagadása. A végtag elnehezedik, az ödémás beteg nem tud cipőt húzni és a végtagok megvastagodása következtében mozgáskorlátozottság alakul ki.
Klinikai tünetek:
Ø  A kéz, ill. a láb cipószerűen duzzadt
Ø  Korai stádiumban az ödéma tartja az ujjbenyomatot
Ø  Késői stádiumban, a duzzanat ellenére nem tartja az ujjbenyomatot
Ø  Csecsemőráncok az ujjakon
Ø  Stemmer féle jelpozitivitása (a lábujjak bőre nem csíphető fel)
Ø  Narancshéjjtünet a bőrön
Ø  Bőrpapillomatosis (szemölcs szerű elváltozások)
Ø  Gyakori syndactylia (ujjösszenövés) a 2 és a 3 lábujj között
A nyiroködéma osztályozása:
1.          Primér (elsődleges) nyiroködéma: - congenitalis (veleszületett) nyiroködéma, - korai nyiroködéma (lymphoedema praecox) 35 éves kor alatt, késői nyiroködéma (lymphoedema tardum) 35 éves kor felett jelentkezik.
2.          Szekundér (másodlagos) nyiroködéma: daganat, malignus nyiroködéma, irradiáció, gyulladások, műtétek után (pl. Mellműtétet követően), kronikus vénás elégtelenség és immobilizáció.
A  nyiroködéma kezelés nélkül szövődményekhez és a beteg rokkanttá válásához vezet. A kezelés csökkenti vagy megszünteti az ödéma szövődményeinek kockázatát és jelentősen csökkenti a kezelés költségeit, ezért fontos a betegség helyes diagnózisának időben való felállítása, illetve a kezelés mielőbbi elkezdése.
A kezelés áll: manuális (kézi) nyirokdrainage, kompressziós kezelés (rugalmas fásli és kompressziós harisnya) speciális gyógytorna, bőrgyógyászati kezelés, diétatanácsadás, súlykontroll, pszihológiai tanácsadás. A kezeléssel az elégtelen vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben rekedt magas fehérjetartalmú ödémafolyadékot kell a szövetekből eltávolítani és a nagy nyirokér törzsekbe visszajuttatni. A manuális nyirokdrainage módszert 1930-as években Vodder dolgozta ki, azóta a módszert több iskola is továbbfejlesztette és kiegészítette. A mi rendelőnkben a Földi féle módszert alkalmazzuk. A kezelés azon alapul, hogy a centrális nyirokszervek nyaki, mellkasi, hasi nyirokcsomók és a nagy nyirokerek régiójának aktivizálásával szívó (draináló) hatást gyakorolunk a perifériás nyirokerekre. Ezt kiegészítve a végtagokon és a törzsön alkalmazott ’fogásokkal’ késztetjük összehúzódásra a nyirokkapilárisokat és a kis gyűjtőereket a bőrben. Ez egy finom, ritmikus masszírozási technikát jelent, amit egy erre kiképzett személy végez. Ez napi kezelést igényel, emelynek időtartamát pontosan nem lehet meghatározni, (nem haladja meg a 15 kezelést) ez függ az ödéma stádiumától, a beteg (ill. a keringés) általános állapotától és a beteg együttműködési készségétől. Az elért javult állapot fenntartásának érdekében bizonyos időszakonként érdemes a kezelést megismételni.
A nyirokmasszázs javallott:
·                nyiroködéma különböző stádiumokban
·                flebo-limfödéma (varix és poszt-trombózis)
·                műtét utáni ödémák (mellműtét, daganatos műtétek, varix és plasztikai műtétek)
·                cellulitisz, lipödéma
A nyirokmasszázs gyógyhatásai:
·                duzzanatcsökkentő hatás
·                bőrtápláló hatás
·                immunerősítő hatás
·                regeneráló hatás
·                sebgyógyulást javító hatás
·                a hajszáleres keringést élénkítő hatás
·                lazító hatás
 
A kezelés részét képezik továbbá:
 
v Kompressziós kezelés rugalmas pólyákkal és gyógyharisnyával
v Diéta tanácsadás, súlykontroll
v Speciális gyógytorna
v Megfelelő bőrápolás
 
Mivel a nyiroködéma súllyosan károsítja az életminőséget és a beteg mozgásképességét, ezért fontos az orvos által meghatározott komplex kezelés alkalmazása.