AZ ENDOVÉNÁS LÉZERES VISSZÉRMŰTÉT

A visszérbetegség a felszínes vénák tágulatát és elégtelen működését jelenti. A felületes vénák kitágulásában kulcsszerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának. A nem záródó billentyű miatt megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, emiatt ezeken a területeken kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak a vénák. A hosszan tartó pangás tágítja az amúgy is gyenge vénafalat, amitől a billentyűk záródása tovább romlik. Kezeletlenül a betegség előrehalad és jelentkeznek a kellemtelen, érezhető tünetek. A beteg lábát álláskor nehéznek érzi, boka és lábszártáji feszülés alakul ki, a végtag hamar elfárad, teherbíró képessége csökken. Továbbá gyakori panasz a viszketés, érzészavar, állandó tompa fájdalom, lábszárgörcs, mely gyakran éjszaka jelentkezik. Jelentkezhet a lábszárduzzanat, a bőr fokozatosan barnásan elszíneződhet, a barna foltok között pedig apró fehér, sorvadt területek is kialakulhatnak. A nem megfelelő keringés (pangás), illetve az ebből eredő oxigénhiányos állapot miatt károsodik a bőr és megjelenhet a lábszárfekély, rossz gyógyulási hajlammal.

A visszérbetegség megoldását minél korábbi fázisban kell elkezdeni.

Napjainkban a tágult vénák megoldására, a hagyományos érsebészeti kezelés, a vénák eltávolítása mellett, már sokkal kényelmesebb megoldást hoz a lézeres műtét. A kórosan tágult vénaszakasz keringésből való kirekesztése úgy történik, hogy közben a környezet- a korábbi eljárásokban szokásos- károsítása nem következik be. Ez úgy lehetséges, hogy az érbelhártyát roncsoló- és így a kóros eret funkcionálisan megszűntető lézer energiától éppen az ér fala védi meg a környező szöveteket. Így nem sérülnek a bőr rétegeiben futó erek, nyirokerek, idegek, tehát nem keletkezik fertőzésforrásként szolgáló vérömleny, nem alakul ki sebfertőződés a nyirokutakkal és nyirokcsomókkal sűrűn ellátott lágyék régióban, továbbá nem alakul ki maradandó érzészavar. A vérzéscsillapítás is egyszerű és biztonságos tekintve, hogy csak műanyag kanüllel való érnyitás történik, valamint a lézer által keltett hő az éren belül koagulációt idéz elő.

A lézeres visszérműtét helyi érzéstelenítésben történik (lásd a videó menüben megtekinthető ismertető filmet is). A visszértörzs köré helyi érzéstelenítőt tartalmazó oldatot juttatnak, majd az elégtelenül működő felszíni vénába ultrahanggal vezérelve optikai szálat vezetnek be. A helyi érzéstelenítő oldat kettős szereppel bír: egyrészt, fájdalommentességet biztosít, másrészt megvédi a környező szöveteket a hőkárosodástól és a vénára külső nyomást gyakorol, mely elősegíti a falak összetapadását. Az optikai szálat a tágult véna alsó szakaszán történő, ultrahang kontrollált punkcióval juttatjuk fel egészen a lágyékhajlatig. Az szál végén létrejövő hő hatására a véna belső tartalma elpárolog és a két fal összetapad, benne a véráramlás megszűnik, ezáltal a megvastagodott visszértörzs kiiktatásra kerül a keringésből. A kezelt törzs később kötőszövetes köteggé alakul. A műtét átlagos időtartama 45 perc - 1 óra. A beavatkozással egyidőben a nagyobb visszeres ágakat hab-szkleroterápiával kezeljük. (lásd a szkelroterápia című fejezetben)

Súlyos visszér betegség esetén helyi érzéstelenítésben lekötjük a felületes, tágult visszerek nagyobb erekbe való beömlése előtti szakaszát, ilyenkor ezt a beavatkozást alkalmazzuk kombinálva a lézeres eljárással. Ilyenkor a lágyékhajlatban helyi érzéstelenítésben ejtünk egy kis metszést és elkötjük a vena saphena és oldalágai beszájadzását a mély vena femoralisba.

A műtét után rugalmas kompressziós pólyát helyeznek fel a beteg lábára, ezt fontos minimum 2-3 napot tartani. Ezzel egyidőben kompressziós harisnyát húzunk a végtagra, melyet 3 nap után éjszakára levesz a beteg. Kb. 1 óra pihenés után, kísérettel, saját lábán hazamehet a páciens. A végtagot enyhén kímélni kell 2-3 napot, kerülni kell a hosszas fekvést/ ülést és sokat kell sétálni. Metszés esetén kötéscserére a beavatkozás után 2-3 nappal kerül sor, a varratszedésre a műtét után 10 nappal. A kezdeti helyi elszíneződés és duzzant csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A keletkezett bevérzések és helyi gyulladásos reakciók mérséklésére javasolt a heparinos, gyulladáscsökkentő kenőcs vagy krém használata. Felületes vénagyulladás (thrombophlebitis), a véna feletti bőrterület égési sérülése az eltávolított véna mentén ritkán fordul elő. Mindezek megfelelő kompresszió-terápiával csökkenthetőek. A szkelroterápiával kezelt visszeres ágakat az ellenőrzések alkalmával vékony tűvel megpungáljuk és annak tartalmát kiürítjük. Ez néha enyhén fájdalmas lehet, ilyenkor helyi érzéstelenítőt is alkalmazunk.

Az beavatkozás után 1-2 hónappal ultrahangos kontroll vizsgálaton vesz részt a beteg. Egy megfelelően elvégzett lézeres beavatkozás után megszűnnek a tágult, kanyargós lefutású visszerek és elmúlik az alsó végtag nehézláb érzése. Amennyiben maradnak ág visszerek, vagy megjelennek újabbak azokat ismételt hab-szkleroterápiával meg lehet szüntetni.

A lézeres visszérkezelés egy új, modern minimál invazív beavatkozás, amely hatásos és biztonságos alternatívája a hagyományos visszérműtétnek. A beavatkozás kevés fájdalommal és igen kevés bevérzéssel jár, így nagyon rövid a felépülési idő és esztétikai eredménye kiváló.

AMBULÁNS HEMODINAMIKAI VISSZÉRSEBÉSZET (CHIVA MÓDSZER)

            Az ambuláns hemodinamikai visszér  beavatkozás (CHIVA módszer) egy minimál-invazív, stratégiai műtét, mely megpróbálja a visszerekben keringő vénás vért a helyes irányba visszaterelni, anélkül, hogy közben a visszereket kivennék, vagy más eljárásokban szokásos módon károsítanák. Előzetesen, színes Doppler ultrahangvizsgálat során, részletesen feltérképezik a visszérhálozatot, pontosan meghatározzák a reflux (visszafolyás) forrását – az eredési pontot, mely kóros mennyiségű véráramlással terheli túl a  visszérhálozatot-, és felderítik azokat a zárt köröket (söntök), melyek ezt a vértöbbletet hordozzák, elvonva azt a normális keringésből (a normál irány a jobb szívfél fele és nem fordítva). Igy határozzák meg ultrahang segítségével azokat a stratégiai pontokat, melyeken megszakítható ez a kóros kör és ezáltal lecsökkenthető a kóros túlnyomás a visszerekben. Ezeken a helyeken kis metszésekkel, helyi érzéstelenítésben, feltárják a visszeret, lekötik, ezáltal megszüntetve a közlekedést a törzzsel  és megszakítva a kóros  kört. A visszerek a helyükön maradnak, méretük részlegesen azonnal, továbbá pedig folyamatosan csökken, mivel csökken a kóros söntben  jelenlevő nyomástúlterhelés. Nem sérülnek a bőr rétegeiben futó erek, nyirokerek, idegek, tehát nem keletkezik fertőzésforrásként szolgáló vérömleny, ritkán alakul ki sebfertőződés a nyirokutakkal és nyirokcsomókkal sűrűn ellátott lágyék régióban, továbbá nem alakul ki maradandó érzészavar.  A műtét átlagos időtartama 45 perc - 1 óra, utána a beteg lábán otthonába távozik. Irodalmi adatok szerint hatékonysága a klasszikus műtétekével vetekszik.