ABLAŢIA LASER ENDOVENOASĂ

Boala varicoasă (sau varicele) reprezintă o afecţiune cronică caracterizată prin dilataţia sinuoasă, permanentă a venelor superficiale ale membrului inferior. Este urmarea modificărilor degenerative ale ţesutului conjunctiv de la nivelul peretelui venos şi a distrugerii valvelor parietale. Din cauza valvelor incompetente sângele stagnează la nivelul membrului respectiv, presiunea în vena afectată creşte, ceea ce are ca urmare pierderea elasticităţii peretelui venos şi dilatarea acestuia. Evoluţia naturală a bolii, fără tratament, este spre agravare şi apariţia simptomatologiei clasice. Membrul afectat devine sensibil, poate apărea senzaţie de tensiune, de picior greu, obosit, mai ales după ortostatism prelungit. Des apare prurit la nivelul membrului afectat, parestezii, durere surdă, crampe, în special noaptea. Poate să apară edem la nivelul membrului (piciorul creşte în volum), pigmentări la nivelul gleznelor, iar între zonele colorate maronii pot apărea zone depigmentate, albe, atrofice. Datorită circulaţiei necorespunzătoare (stază venoasă) şi lipsei de oxigen ce apare ca şi consecinţă, tegumentul suferă şi poate apărea ulcerul varicos, cu prognostic prost de vindecare.

Tratamentul bolii varicoase ideal trebuie început în fazele incipiente, înainte să apară modificări permanente la nivelul tegumentului.

Ablaţia endovenoasă laser oferă în zilele noastre o alternativă mult mai elegantă şi mai confortabilă, înlocuind flebectomia, cura chirurgicală clasică a varicelor. Excluderea din circulaţie a venelor varicoase se face fără afectarea ţesuturilor înconjurătoare. Energia propagată de aparatul si sonda laser arde de dinăuntru endoteliul venei varicoase, însă tocmai peretele venos limitează efectul acestei energii, protejând ţesuturile din jur. Astfel vasele sanguine, cele limfatice şi nervii situaţi pe traiectul venei varicoase nu suferă leziuni, nu se formează hematoame mari, care pot fi ulterior sursa unor infecţii, respectiv nu se produc infecţii datorate inciziilor tegumentare şi nu rămân tulburări de sensibilitate datorate leziunilor nervoase. Controlul sângerărilor este mult mai uşor, având în vedere numărul redus de incizii tegumentare necesare, respectiv faptul că laserul produce de fapt şi coagularea sângelui.

Ablaţia endovenoasă laser (a se vedea filmul de prezentare la secţiunea video) se efectuează în anestezie locală, ceea ce permite pacientului să plece acasă după 30-40 de min de la intervenţie. Se administrează local în jurul şi pe traiectul venei varicoase soluţie anestezică, şi se introduce echo-ghidat firul optic în interiorul venei afectate. Anestezia locală are importanţă dublă, pe de o parte asigură anestezie, lipsa durerii, pe de altă parte administrată în jurul venei protejează termic ţesuturile din jur, şi comprimă vena din exterior, facilitând astfel lipirea peretelui venos. Firul optic se introduce pe partea inferioara a venei dilatate varicos, prin puncţie echoghidată. Sub acţiunea energiei termice propagate conţinutul venei se coagulează şi se evaporează, peretele venos se lipeşte, astfel în interior fluxul sanguin este oprit şi vena treptat se transformă fibrotic cu timpul. Durata aproximativă a intervenţiei este de 45-60 de min. In cadrul intervenţiei ramurile varicoase se tratează cu scleroterapie cu spumă. (a se vedea capitolul despre scleroterapie)

În cazul varicozităţiilor pronunţate asociate cu insuficienţă valvulară la nivelul afluenţei venei varicoase în vena profundă, se ligaturează afluenţa venei varicoase la nivel inghinal. Această intervenţie poate să fie asociată ablaţiei laser. În aceste cazuri se face în anestezie locală o incizie mică la tegument în regiunea inghinală, se prepară vena şi se ligaturează în locul unde se varsă în vena profundă, respectiv se leagă ramurile varicoase ce se găsesc la acest nivel.

După intervenţie se aplică compresie gradată cu faşă elastică pe piciorul tratat, care se ţine 3 zile zi şi noapte. Aceasta este aplicată concomitent cu ciorapul elastic compresiv pe perioada zilei, piciorul rămânând liber noaptea după 3 nopţi. În primele 2-3 zile trebuie evitată suprasolicitarea membrului tratat, evitat ortostatismul prelungit, dar şi imobilizarea. Mersul pe jos este benefic şi recomandabil. Pacientul poate să îşi continue activitatea cotidiană, fără restricţii majore. În cazul inciziilor pansamentul se schimbă la 2-3 zile după intervenţie, iar firele se scot la 10 zile. Pigmentarea, roşeaţa iniţial apărută pe traiectul venei tratate şi eventualele umflături sunt reacţii locale inflamatorii tranzitorii, de scurtă durată, care dispar după câteva zile. Pentru diminuare lorse pot folosi local unguente cu heparină şi antiinflamatoare. Rar apare tromboflebita (inflamaţia) venei varicoase tratate, şi foarte rar leziuni de arsură la nivelul ţesutului înconjurător sau complicaţii trombotice extrem de rar. Toate acestea se pot diminua si preveni cu aplicarea terapiei compresive. Cu ocazia controalelor ramurile varicoase sclerozate se vor puncţiona în scopul  evacuării conţinutului cu un ac fin. În cazul durerilor în acestă procedură se foloseşte anestezie locală.

Pacientul este rechemat pentru control echografic la 1-2 luni după intervenţie. Ablaţia endovenoasă laser are ca urmare dispariţia treptată a trunchiului varicos tratat, transformarea acesteia într-un cordon, fără lumen, care nu mai transportă sânge. Prin diminuarea hipertensiunii venoase post ablaţie laser, de multe ori se reduc, chiar dispar şi ramurile afluente venei tratate. Ramurile varicoase restante se pot ulterior retratate prin injecţii folosind agent sclerotizant cu spumă.

Ablaţia laser endovenoasă este o metodă nouă, minim invazivă, o alternativă eficientă şi sigură a varicectomiei clasice. Intervenţia asigură rezultate comparabile cu chirurgia clasică, fără a necesita anestezie generală şi fără restricţii majore post tratament, cu complicaţii mai puţine şi rezultate estetice net superioare.

INTERVEŢIA HEMODINAMICĂ AMBULATORIE (CHIVA)

Intervenţia HEMODINAMICĂ AMBULATORIE TIP "CHIVA" (Cura Conservativă Hemodinamică Ambuatorie a Varicelor) este o metodă chirurgicală minim-invazivă, strategică, prin care se incearcă restabilirea  circuitului normal de reîntoarcere a sângelui venos, fără eliminarea, fără îndepărtarea sau distrugerea varicelor. Prealabil, cu ajutorul ecografiei Doppler color se determina „harta” anatomică şi funcţională a varicelor: se evidenţiează sursa exactă a refluxului – punctul de scăpare, prin care sistemul varicos este supraîncărcat cu un flux sanguin patologic, care în mod normal ar trebui să fie drenat într-o altă direcţe (spre inima dreaptă şi nu invers), şi astfel se identifică aşa zisele circuite (şunturi), prin care această suprasarcină de sânge este deviată din circuitul normal. Astfel ecografic se stabilesc puncte strategice prin care trebuie întrerupt circuitul „bolnav” identificat.  În acest loc (locuri) prin marcaj prealabil în urma unor mici incizii tegumentare, în anestezie locală, se identifică vena varicoasă, după care se secţionează şi se deconectează de trunchiuri, întrerupând astfel circuitul. Venele rămân la locul lor, dar dimensiunea varicelor scade instantaneu şi apoi progresiv, datorită scăderii suprasarcinii de presiune prezentă în circuitul bolnav. Astfel vasele sanguine, cele limfatice şi nervii situaţi pe traiectul venei varicoase nu se tracţionează, nu suferă leziuni, nu se formează hematoame mari, care pot fi ulterior sursa unor infecţii, şi nu rămân tulburări de sensibilitate datorate leziunilor nervoase. Controlul sângerărilor este mult mai uşor, având în vedere numărul redus de incizii tegumentare necesare. Totodată se păstrează trunchiul safen intern, care pe parcursul vieţii se poate folosi pentru un eventual by-pass coronarian sau periferic. Intervenţia se efectuează în anestezie locală, ceea ce permite pacientului să plece acasă pe picioare după 30-40 de min de la intervenţie. După literatura de specialitate rezultatele pe termen lung sunt comparabile cu intervenţia clasică.