A scleroterápia

A scleroterápia a seprűvénák (pokhálóvénák – a combon vagy lábszáron megjelenő vöröses vagy kékesen áttűnő hálózatos értágulatok) és visszértágulatok kezelésére alkalmas eljárás, melynek során a visszérbe injekcióval az érfal hegesedését kiváltó anyagot juttatunk be, majd nyomókötéssel a gyulladt, felmaródott érfalakat összenyomjuk, így azok a hegesedés során összetapadnak, és bennük a keringés megszűnik, fokozatosan eltűnnek. A scleroterápia egy injekciós kezelés, melynek során egy olyan anyagot fecskendezünk közvetlenül a kitágult erekbe (0,5-2%-os Polidocanolum, az ér átmérőjétől függően), amelynek hatására az érfal összetapad. A módszer az adott pillanatban meglevő tágulatokat kezeli, nincs megelőző hatása, sem pedig a mélyvénás rendszerre nincs terápiás hatása. A kívánt eredmény eléréséig lehetséges, hogy a kezelést 2-3 alkalommal kell megismételni.
A scleroterápia során egy finom tűvel fecskendezik be az anyagot a bőr alatti értágulatokba, a bőr előzetes fertőtlenítése után. Az eljárás nem fájdalmas, enyhe helyi kellemetlen érzéssel járhat. 15-45 percet vesz igénybe, mely alatt a beteg fekszik. Az injekciók után a végtagot rugalmas pólyával enyhe nyomás biztosítása céljából befáslizzák. A páciens a rugalmas pólyát 24-72 óráig viseli, de eközben mindennapi tevékenységét elláthatja, járhat, mozoghat, nem kell feküdnie. Azután még 6-8 hétig javallt a kompressziós harisnya viselése napközben. Hasonlóan javallt a beavatkozás utáni minimum 30 perces gyaloglás, minimum 1-2 liter folyadék elfogyasztása, a rendszeres napi mozgás, valamint a nap- vagy ultraibolya sugarak minimum 2 hónapig való mellőzése, a hosszanti egyhelyben állás, a kényelmetlen poziciók, a megerőltető futás és sportok kerülése. A rugalmas kötés eltávolítása után a kezelt terület kinézetele általában rosszabb mint előtte, a szétpattant vagy hegesedett vénák sötét színe, valamint a helyi gyulladás miatt, ami viszont legtöbb egy hónap elteltével megoldódik. Hetek után a vénák világosabbak, a bőr tisztább, símább lesz. Amennyiben szükséges a kezelés egy-három hónap múlva megismételhető.
A scleroterápia nem javallt terhesség és szoptatás esetén, fertőző betegségek esetén, mint HIV, májgyulladás, haematologiai betegségek, súlyos cukorbetegség esetén. Kérjük tájékoztassa orvosát ha bármely betegségben szenved.
Az eljárás során szövődmény ritkán jelentkezik, ezek közül említendők: allergiás reakciók, helyi vérrög keletkezése, helyi gyulladás, kis hegek hátramaradása, vagy pedig barna bőrelszíneződések, melyek rendszerint pár hónap, maximum egy év alatt eltűnnek. Ritkán megjelenthetnek a kezelt terület szomszédságában vénás tágulatok, melyek újabb kezelést igényelhetnek.