A METABOLIKUS SZINDRÓMA

A metabolikus szindróma, más néven inzulin rezisztencia szindróma, egy csoportmegnevezés, mely több betegség, jellemző, együttes előfordulását jelenti.
Ezek közé tartozik az:
· elhízás, elsősorban a hasi elhízás – hasi körfogat > 94cm férfiaknál, > 80cm nőknél.
· magas vérnyomás – > 130/85 mmHg, vagy beállított vérnyomáscsökkentő kezelés.
· emelkedett vércukorszint – 100 – 120 mg/dl
· emelkedett vérzsírszint – magas triglicerid szint, csökkent HDL-koleszterin (jó koleszterin) szint.
Ezen jellemzők együttes előfordulása megnöveli az illető egyénnél a cukorbetegség és szívérrendszeri betegségek kockázatát.

A metabolikus szindróma diagnózisának felállításáshoz, nem szükséges az összes jellemzőnek meglennie. Ugyanakkor a fent említett jellemzők szorosan összefüggenek. Egy személy aki elhízott, vagy magas a vércukorszintje, nagy valószínűséggel magas vérnyomásos is és/ vagy magas a vérzsírszintje.
A metabolikus szindróma előfordulása gyakoribb az elhízottak, a mozgáshiányos életmódot folytató betegek között, zsíros, valamint magas szénhidrát tartalmú étrenden levők között, menopauzában, idős korban, dohányosoknál.

Milyen következményekkel jár ezen betegségek együttes előfordulása?
A cukorbetegség kialakulása sokkal gyakoribb ezen betegek körében. Ugyanakkor a szívérrendszeri megbetegedések is, az érelmeszesedés, gyakoribbak ezeknél a betegeknél. Beleértve úgy a koszoúerek (a szív saját tápláló erei), mint a perifériás végtagi erek, valamint az agyi erek elmeszesedését. Ezek olyan következményekhez vezetnek mint a szívinfarktus, a végtagok érszűkülete, valamint az agyi történések: agyvérzés, agyinfarktus, a velejáró bénulással.

A metabolikus szindróma megelőzése és ugyanakkor kezelése elsősorban az életmód megváltoztatásán alapszik.
Ennek egyik pontja a diéta. Csökkentendő a kalória bevitel, az elhízás kezelése céljából. Ugyanakkor a betegeknek csökkenteni kell ezen belül a szénhidrát fogyasztást, kerülni a cukrot, kompótokat, lekvárokat, a tésztaféléket, péksüteményeket és finomított pékárúkat.
Hasonlóan csökkenteni kell a zsírok bevitelét, kerülni a zsíros húsokat, felvágottakat, tejtermékeket.
A sóbevitelt is csökkenteni kell, megelőzendő a magasvérnyomás.
A mindennapi étkezések zöldségekben és gyümölcsökben kell gazdagok legyenek, teljes kiörlésű gabonákban, magvakban, csirákban.
A másik fontos tényező a rendszeres mozgás. Javalltak a kardio-gyakorlatok: séta vagy kocogás, úszás, biciklizés, a lényeg, hogy a gyakorlatokat heti rendszerességgel végezze a beteg, napi 30 percet, legalább 4-5 nap egy héten.
Hasonló fontosságú a dohányzás abbahagyása.
Az életmódváltoztatáson túl az egyes betegségek gyógyszeres kezelése is szükséges, amikor önnmagában a diéta és a mozgás nem normalizálja a vércukor- illetve vérzsírszintet, valamint a magas vérnyomást. A vérzsírszintet csökkentő gyógyszerek a sztatinok (Simvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin), illetve fibrátok (Lipanthyl, Lipofib). A vérnyomás csökkentő gyógyszereknek széles skálája ismert, a kezelő orvos feladata kiválasztania az egyes betegnek a megfelelő kezelést, a cél a vérnyomás 130/80 Hgmm körüli tartása.