Echografia Doppler a arterelor carotide

    Este o investigaţie neinvazivă, bazată pe folosirea ultrasunetelor, cu ajutorul căreia se vizualizează arterele mari de la nivelul gâtului. Echografia combinată cu metoda Doppler aduce un plus extraordinar permitând măsurarea vitezei de circulaţie a sângelui ce traversează arterele, cu depistarea îngustărilor, (stenozelor) sau ocluziilor arteriale, pe lângă evidenţierea modificărilor de perete arterial sau a formaţiunilor din jurul arterelor (compresii extrinseci, invazie tumorală, etc.).
În cazul modificărilor  aterosclerotice permite evaluarea caracteristicilor plăcilor parietale (lipidice, calcificate), respectiv măsurarea exactă a stenozelor cauzate. Importanţa metodei ca şi modalitate de evaluare a pacientului constă în faptul că în cazul depistării unor stenoze peste 70% se recomandă intervenţie chirurgicală, sau medicaţie specifică de la caz la caz, deoarece progresia spre ocluzie completă ar avea ca urmare infarctul regiunii cerebrale irigate, cu fenomene de paralizie sau pareză. În cazul modificărilor aterosclerotice cu stenoze sub 70% se recomandă tratament medicamentos şi urmărire periodică, pentru a preveni complicaţiile neurologice.
Examinarea se recomandă la toţi pacienţii care suferă de ateroscleroză periferică a membrelor inferioare sau de cardiopatie ischemică (ateroscleroza arterelor coronare), la pacienţii cu simptomatologie neurologică, respectiv ca metodă de depistare la cei cu factori de risc aterosclerotici: fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie.
Se pot examina deasemenea arterele vertebrale, cu evidenţierea stenozelor, ocluziilor, determinarea vitezelor, absenţei sau inversării fluxului.
Procedura necesită competenţă specială din partea medicului examinator.